Skip to main content

massage bij kanker

Zoals zij zijn ben ik, zoals ik ben zijn zij. Er is geen verschil tussen het geluk en de pijn van mijzelf en anderen.

Wat als je plotseling de diagnose kanker krijgt? Plotsklaps zal je leven en je lichaam nooit meer zo zijn als het eens was. Ziekenhuizen, operaties en wellicht chemokuren en andere medicijnen gaan tot de realiteit horen. Iedereen zal met man en macht gaan vechten tegen de ziekte in jouw lichaam. Dit zijn vaak pijnlijke en vervelende behandelingen. Maar ook geestelijk zal de ziekte een grote impact hebben. Je toekomstbeeld wordt immers onzeker.

Wat kan massage bij kanker voor je betekenen?

Massage bij kanker is beslist geen therapeutische behandeling maar de perfecte ondersteuning om te proberen je levenskwaliteit te verbeteren en om je lichaam weer eens als positief te ervaren. Massage bij kanker is dus nagenoeg geschikt voor iedereen die leeft met kanker zowel curatief als palliatief. Het kan verschillende klachten zoals pijn, misselijkheid, vermoeidheid, verdriet maar ook angsten en eenzaamheid wegnemen. De liefdevolle massage probeert de balans tussen lichaam en geest te ondersteunen.

Hoe werkt massage bij kanker?

Na het eerste contact krijg je een anamnese formulier toegestuurd zodat ik op maat een massageplan kan opstellen. Ik ga dan op zoek naar de mogelijkheden binnen je beperkingen. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de behandelende arts of oedeemtherapeut. Er wordt vooral gewerkt met begrippen als “less is more” en “inching forward” wat betekent dat de massage steeds weer op je energieniveau wordt aangepast. Belangrijk zijn comfortabele lig en zithoudingen ter ondersteuning van het zieke lichaam. En is het niet meer mogelijk om mijn praktijk te bezoeken dan kunnen er ook huisbezoeken geregeld worden. Tijdens mijn opleiding bij “Helder en Kadira” heb ik geleerd om een ziek lichaam niet nog meer te belasten maar het juist te laten ontspannen op geestelijk en lichamelijk vlak.

Tijdens mijn stage op de Oncologieafdeling in het Westeinde ziekenhuis in Den Haag zag ik pas echt hoe belangrijk het is juist zieke mensen deze liefdevolle massage te mogen geven. En dat sluit perfect aan op mijn intenties waar Metta phore Massage al jarenlang voor staat. Het woord Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid. Metta verzacht en opent het hart naar zichzelf en anderen in een gevoel van verbondenheid en verjaagt het beeld van vervreemding en isolement. De intentie van metta is dat het “het goede”, “het beminnelijke”van ieder wezen benadrukt en koestert. Vooral dus ook voor mensen met kanker………